Παγκόσμια ημέρα Δημοκρατίας

«Ως εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας του σχολείου σου να συντάξεις μια επιστολή που να απευθύνεται στον Πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου, στην οποία να αναφέρεσαι στα προβλήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες και να προτείνεις λύσεις στο πλαίσιο των αρχών και των διαδικασιών της Δημοκρατίας» (400- 500 λέξεις περίπου)

15-9-2008
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Δημοκρατίας σας στέλνω αυτή την επιστολή για να αναφερθώ στα σημαντικότερα, κατά τη γνώμη μου, προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών και να προτείνω λύσεις βασισμένες στις αρχές και στις διαδικασίες της Δημοκρατίας.
Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και ο προσωπικός αγώνας του κάθε πολίτη για την επιβίωση οδήγησε τους σύγχρονους ανθρώπους στην αποξένωση με αποτέλεσμα η συζήτηση, η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων να έχουν γίνει «πολυτέλειες» που, δυστυχώς, ελάχιστοι μπορούν να απολαύσουν. Έτσι, ένας σημαντικός κρίκος της αλυσίδας για την ολοκλήρωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, και συγκεκριμένα η προσπάθεια για μεγαλύτερη ευρύτητα του πνεύματος έχει πλέον αδυνατίσει. Αυτό έχει ως συνέπεια η Δημοκρατία στις σύγχρονες κοινωνίες να λειτουργεί περισσότερο έμμεσα από κάθε άλλη φορά και ταυτόχρονα ελάχιστα συμμετοχική, μιας και δεν μπορεί να διαμορφώσει πολίτες με ιδιαίτερη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα που ενδεχομένως θα βοηθούσαν στην καλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως οι ενεργοί πολίτες με άποψη για τις πολιτικές εξελίξεις μπορούν να αποτελέσουν σημείο σταθμό για τη διαδικασία αλλαγής από μια αντιπροσωπευτική καθαρά Δημοκρατία σε μια άλλη περισσότερο άμεση όπου ο καθένας θα εκλέγει τους αντιπροσώπους του, αλλά παράλληλα θα εφαρμόζεται η διάταξη για δημοψήφισμα σε σημαντικά κοινά προβλήματα. Θα πρέπει να τονιστεί μέσα από την εκπαίδευση γενικότερα και τ’ αντίστοιχα μαθήματα (όπως: πολιτική και κοινωνική αγωγή) η σημασία του να γνωρίζουμε το ρόλο μας ως πολίτες που έχουν λόγο στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας. Αν μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα μαθήματα όπως η αγωγή πάψουν να έχουν υποβαθμισμένο χαρακτήρα, τα σημερινά παιδιά δεν θα υποτιμήσουν αυτό τους το ρόλο και αργότερα θα συμμετέχουν πιθανότατα σε σωματεία υποστήριξης και αντιπροσώπευσης των επαγγελμάτων τους, που με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αυξημένο ανθρώπινο δυναμικό η δύναμη τους θα είναι αρκετή για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των αντίστοιχων εργαζομένων. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι μια συμμετοχική Δημοκρατία προϋποθέτει περισσότερο διάλογο, αμεσότητα και μπορεί να μοιράσει τον κυρίαρχο ρόλο ανάμεσα στο λαό και στο κοινοβούλιο.
Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ στον καταμερισμό των κοινωνικών τάξεων και επαγγελμάτων μέσα στο κοινοβούλιο. Δυστυχώς, ανάμεσα στην ελληνική κοινωνία και στο ελληνικό κοινοβούλιο οι κοινωνικές τάξεις και τα επαγγέλματα είναι καταμερισμένα άνισα. Παραδείγματος χάρη: η εργατική τάξη της ελληνικής κοινωνίας που αποτελεί το συντριπτικό πληθυσμιακό ποσοστό, αντιπροσωπεύεται μέσα στο κοινοβούλιο από ένα ελάχιστο αριθμό βουλευτών. Μιλάμε, δηλαδή, για προβλήματα στην εκπροσώπηση και κατ’ επέκταση μιλάμε για έλλειμμα Δημοκρατίας. Είναι απαραίτητο για μια χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα μέσα στο κοινοβούλιο να υπάρχει σωστά καταμερισμένη η εκπροσώπηση των πολιτών, βάσει της εργασίας τους και της κοινωνικής τους τάξης και αυτό γιατί μπορούν έτσι να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα προβλήματα που υπάρχουν εξειδικευμένα σε κάθε κοινωνική κατηγορία και στον εργασιακό χώρο πράγμα όμως που απαιτεί ανθρώπους γνώστες μέσα στο κοινοβούλιο.
Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία που έχει η προσοχή απέναντι στο περιβάλλον. Μια βασική αρχή της Δημοκρατίας είναι οι ίσες υποχρεώσεις όλων των πολιτών απέναντι στο νόμο, όπως βέβαια και τα ίσα τους δικαιώματα. Αυτό ακριβώς είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί για τους ρυπαντές του φυσικού περιβάλλοντος με μέτρα που θα εφαρμόζονται σ’ όλους. Και εδώ ξανά έχει πρωταρχικό ρόλο το εκπαιδευτικό σύστημα που έχει ως στόχο να διαμορφώσει συνειδητοποιημένους πολίτες με ευαισθησία για το περιβάλλον και παράλληλα έτοιμους να το προστατέψουν.
Οι δημοκρατικές αρχές είναι αυτές οι οποίες όταν προσαρμοστούν στην κάθε περίπτωση μπορούν να δώσουν λύσεις στα επείγοντα και μη κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Άρα καταλήγουμε ότι οι λέξεις- κλειδιά για τη λειτουργία ενός δημοκρατικού συστήματος είναι η συμμετοχή και η ισότητα όσον αφορά δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Ελπίζω αυτή η επιστολή να σας γεμίσει μ’ ένα δημιουργικό άγχος για την ομαλότερη λειτουργία του συστήματος, αλλά και γενικότερα της ζωής μας.

Σχόλια

Ο χρήστης Anyparktos είπε…
μπραβο σου πολυ ωραιο..και μας μας ρη βαλανε,ομως εγω επελεξα να πω αυτα που ηθελα οπως ηθελα και οχι να προσεχω ωστε να γραψω μια καλη εκθεση..εσυ τα καταφερες και ταδυο μπραβο ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυβισμός

Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός και Γεωμετρική αφαίρεση

Φουτουρισμός