Το έργο του Μαρσέλ Προυστ, Αναζητώντας το χαμένο χρόνο

Αναδημοσίευση από http://www.exitnews.gr/to-ergo-tou-marsel-proust-anazitontas-to-chameno-chrono/

Το παρόν άρθρο επιχειρεί να παρουσιάσει σύντομα και περιεκτικά τα κεντρικά ζητήματα, που σχετίζονται με το μυθιστόρημα του Μαρσέλ Προυστ, Αναζητώντας το χαμένο χρόνο.
Το έργο αυτό απασχόλησε το συγγραφέα καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, το ολοκλήρωσε λίγο πριν από το θάνατο του κι έχει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.
Το Αναζητώντας… διαρθρώθηκε τελικώς σε 5 τόμους (έτσι όπως τους γνωρίζουμε στην ελληνική έκδοση, 8 τόμοι στην αντίστοιχη γαλλική), οι οποίοι είναι: Από τη μεριά του Σουάν, Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών, Από τη μεριά του Γκερμάντ, Σόδομα και Γόμορα, Η φυλακισμένη. Εδώ θα παρουσιαστεί σε περίληψη[1] το περιεχόμενο του κάθε τόμου.
Ι Από τη μεριά του Σουάν. Ο πρώτος τόμος του Αναζητώντας… Από τη μεριά του Σουάν αποτελείται από τρία μέρη, εκ των οποίων το πρώτο μέρος τιτλοφορείται ως Κομπραί, το δεύτερο ως Ένας έρωτας του Σουάν  και το τρίτο μέρος ως Ονόματα τόπων: το όνομα. Το πρώτο μέρος ξεκινάει με την περιγραφή του κόσμου των ονείρων του αφηγητή- Μαρσέλ, την περιγραφή του δράματος του ύπνου το βράδυ στο Κομπραί, καθώς και την ανάδυση του Κομπραί μέσα από την μνήμη του αφηγητή. Ο αφηγητής αναρωτιέται για το αν είναι δυνατό το παρελθόν να βρίσκεται κρυμμένο σε κάποιο υλικό αντικείμενο, και συγκεκριμένα στη γεύση μιας μικρής μαντλέν βουτηγμένης σε ένα φλυτζάνι τσάι. Ο Μ. Προυστ ολοκληρώνει το πρώτο μέρος του τόμου με περιγραφές γύρω από την πόλη του Κομπραί, καθώς και της αριστοκρατικής οικογένειας των Γκερμάντ.
            Στο δεύτερο μέρος, κεντρικό ρόλο δεν έχει πλέον ο αφηγητής, αλλά ο Σουάν, ένας φίλος της οικογένειας του Μαρσέλ. Ο Σουάν ερωτεύεται την Οντέτ, μια ιδιαίτερα όμορφη, αλλά ρηχή γυναίκα, που τον ταξιδεύει μέσα σε περιόδους ηρεμίας και ερωτικής ζήλειας. Ο Σουάν παρουσιάζεται να ανασύρει την εικόνα της Οντέτ από τη μνήμη του, ως “ενός προσώπου που δεν ήταν ο τύπος του”.
            Στο τρίτο μέρος, επανερχόμαστε στο Κομπραί και στον κεντρικό ήρωα, που δεν είναι άλλος από τον Μαρσέλ, ο οποίος ερωτεύεται τη Ζιλμπέρτ, την κόρη του Σουάν και γνωρίζει την κυρία Σουάν ή “Οντέτ ντε Κρεσύ”.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυβισμός

Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός και Γεωμετρική αφαίρεση

Φουτουρισμός