Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. «Το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός».

Η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44, Αθήνα), «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» παρατείνεται για τους επισκέπτες της έως και τις 12 Ιανουαρίου 2014. Η έκθεση αυτή αποτελεί την πρώτη παρουσιάση των αρχαιοτήτων που ανελκύσθηκαν κατά τα έτη 1900-1901 και 1976. Το ναυάγιο αυτό χρονολογείται μεταξύ του 60-50 π. Χ, ενώ τα ευρήματα από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π. Χ.
Αναφορικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα θα πρέπει να διατυπωθεί ότι κατηγοριοποιούνται ως εξής: στα είδη ιδιωτικής χρήσης, στα κοσμήματα, στα γυάλινα σκεύη, στα πολεμικά σκεύη και στα μαρμάρινα γλυπτά. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα γύρω από την οργάνωση και τον πολιτισμό της αρχαίας κοινωνίας. Ενδεικτικά, η εύρεση των ειδών οικιακής χρήσης προσανατολίζουν την επιστημονική έρευνα γύρω από την αυτάρκεια της συγκεκριμένης κοινωνίας, τα κοσμήματα γύρω από την ιδιωτική πολυτέλεια και τα πολεμικά σκεύη, γύρω από την πολιτική οργάνωση και τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Τα μαρμάρινα γλυπτά δεσπόζουν εντυπωσιακά στον εκθεσιακό χώρο, με έντονηNauagio_Antikithiron εκφραστικότητα και κινητικότητα σε στάση contraposto, την οποία εισήγαγε ο γλύπτηςΠολύκλειτος. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τον «έφηβο των Αντικυθήρων», ο οποίος έχει ταυτιστεί από ορισμένους αρχιολόγους με τη μορφή του Απόλλωνα, από άλλους με τη μορφή του λόγιου Ερμή, ένω κάποιοι υποστηρίζουν ότι παραπέμπει στον Ηρακλή. Επίσης, εντυπωσιακό το άγαλμα του Ερμή στην υστεροελληνική παραλλαγή (1ος αιώνας π. Χ) του τύπου Richelieu, τουΟδυσσέα, του Αχιλλέα (κατά την πιθανότερη εκδοχή) και τουκρανοφόρου πολεμιστή.

Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυβισμός

Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός και Γεωμετρική αφαίρεση

Φουτουρισμός