«Κορίτσι ζόρικο », μια συλλογή διηγημάτων της Ματίνας Νίκα.

859100_10201167523604794_402926890_o
Χθες, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στον πολυχώρο πολιτισμού «Αίτιον», η συλλογή διηγημάτων της Ματίνας Νίκα, Κορίτσι ζόρικο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λογότεχνον» εγκαινιάζοντας και την σειρά «Μικρή φόρμα» για τα μικρά σε έκταση λογοτεχνικά έργα των εκδόσεων.
Για το βιβλίο μίλησαν η Βέρα- Βασιλείου Πέτσα, ο Ιάσων Λειδινός και φυσικά η υπεύθυνη των εκδόσεων Αναστασία Καραογλάνη. Την εκδήλωση συνόδευσαν μουσικά ο Πάνος Μπόνσαλης (κιθάρα, φωνή) και η Ελένη Μπελιμπασάκη (πιάνο, φωνή).
Όσον αφορά στην φυσιογνωμία των διηγημάτων της Ματίνας Νίκα κρίνω σκόπιμο να αναφέρω τα παρακάτω κεντρικά σημεία της παρουσίασης του έργου της. Ο βασικός άξονας του έργου δεν είναι άλλος από τη γυναίκα, ενώ κεντρική θέση κατέχει επίσης ο έρωτας, ως κατάσταση. Τα διηγήματα εκτυλίσσονται στην Αθήνα, τον Πόρο και τηνΚωνσταντινούπολη, αποδεικνύοντας αφενός τον βιωματικό χαρακτήρα του έργου και αφετέρου, τονκοσμοπόλιτικο χαρακτήρα, ο οποίος αναμφισβήτητα κλιμακώνεται με το άρωμα ανατολής που αναδύεται από την πρωτεύουσα του Βοσπόρου.
Η συγγραφέας απασχολείται από τη φυσιογνωμία των ανθρώπινων σχέσεων και από το χαρακτήρα τους στο σήμερα. Παρότι κεντρικό άξονα των διηγημάτων συνιστά η παρουσία της γυναίκας, ο άντρας δεν εκλείπει ποτέ ως παρουσία και μάλιστα εκφέρεται ως παρουσία τέτοια που έχει απροϋπόθετη ανάγκη την παρουσία του άλλου φύλου. Η ματιά της πολλές φορές γίνεται εξαιρετικά οικεία και κατανοητή για μας. Η γλώσσα της αφήγησης είναι πρωτοπρόσωπη, άμεση με έντονη προφορικότητα. Συχνά η γλώσσα αυτή γίνεται περίτεχνη, άλλοτε όμως χρησιμοποιεί νεολογισμούς, προσεγγίζοντας την αργκό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυβισμός

Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός και Γεωμετρική αφαίρεση

Φουτουρισμός